آزمون طراحی نظام‌مهندسی معماری اولین مرحله در کسب پروانه اشتغال به کار در زمینه طراحی مهندسی است و هرساله موجب رد صلاحیت تعداد زیادی از داوطلبین می‌شود. این مسئله بیشتر به دلیل گستردگی مباحث و ضوابط و تصحیح کیفی آزمون توسط اساتید است.

مطابق آمار به‌دست‌آمده در چند سال اخیر، سؤالات به‌گونه‌ای طراحی می‌شوند که ممکن است چندین جواب و گاهی تنها یک جواب داشته باشند و همین امر تبدیل به عاملی شده که ذهن شما را در آزمون دچار ابهام می‌کند.

فکر کردن در رابطه با تحلیل سؤال، انتخاب روش درست طراحی و بررسی خواسته اصلی طراح سؤال ازجمله مواردی است که داوطلب در جلسه آزمون با آن سروکار دارد. با ما همراه باشید تا به شما بگوییم چگونه می‌توانید به‌تمامی موارد گفته‌شده تسلط پیدا کنید و بتوانید در آزمون نمره قبولی را کسب کنید.

چه کسانی می‌توانند در آزمون طراحی معماری نظام‌مهندسی شرکت کنند؟

اگر داوطلب اخذ پروانه اشتغال به کار در حیطه مهندسی ساختمان هستید، باید فارغ‌التحصیل معماری (پیوسته) و یا لیسانس معماری (ناپیوسته) باشید و حتماً ۳ سال از تاریخ اخذ مدرکتان گذشته باشد.

پس‌ازآن می‌بایست ابتدا از اداره کل راه و شهرسازی و یا سازمان نظام‌مهندسی ساختمان استانی که می‌خواهید در آن پروانه اشتغال به کار داشته باشید، کسب صلاحیت کنید.

وزارت راه و شهرسازی در اجراي مواد 11، 21، 26 و 28 آیین‌نامه اجرائي قانون نظام‌مهندسی و كنترل ساختمان با همکاري سازمان سنجش و آموزش كشور، سالیانه نسبت به برگزاري آزمون‌های ورود به حرفه مهندسان در دو مرحله، در تاریخ‌های مشخص‌شده اقدام می‌نماید و شما می‌توانید پس از تائید صلاحیت از طریق سامانه ثبت‌نام سازمان مقررات ملی ساختمان در آزمون شرکت کنید.

چگونه می‌توانیم در آزمون طراحی معماری نظام‌مهندسی قبول شویم؟

توصیه ما برای شما قبل از شروع ثبت‌نام آزمون طراحی معماری در وهله اول شناخت منابع آزمون است. این منابع توسط سازمان مقررات ملی ساختمان ارائه و ملاک عمل خواهد بود.

شما می‌توانید با مطالعه دقیق این کتب و پکیج آموزشی ما که شامل نکات مهم آزمون طراحی است درصد موفقیت خود را در آزمون بالا ببرید.

1. منابع آزمون طراحی معماری

منابع آزمون طراحی نظام مهندسی معماری

تذکر

  • توجه داشته باشید که براي موارد ذکرشده منابع معتبر علمی و حرفه‌ای موردنظر بوده و منبع خاصي معرفي نمي‌گردد و منظور از مباحث، آخرين نسخه معتبر مباحث مقررات ملّي ساختمان است.
  • در صورت تناقض بين مباحث مقررات ملّي ساختمان و ساير مدارك فني، مباحث مقررات ملّي ساختمان ملاك عمل خواهد بود.

2. روش مطالعه برای آزمون نظام‌مهندسی طراحی معماری

روش مطالعه آزمون طراحی نظام مهندسی معماری

گام بعد از شناخت منابع، برنامه‌ریزی و روش صحیح مطالعه و تمرین آزمون طراحی معماریست. مناسب‌ترین راه تسلط به ضوابط و استانداردهای طراحی، نکته برداری از منابع مذکور بادید اجرایی است.

هرساله بخشی زیادی از مباحث در آزمون تکرار می‌شود و شما می‌توانید بامطالعه این ضوابط، به‌راحتی 50 درصد اطلاعات موردنیاز خود را برای طراحی اصولی دریافت کنید. بقیه مباحث نیز حاوی نکاتی هستند که همیشه طراحی شما را تحت‌الشعاع قرار می‌دهند و حتماً باید به‌صورت کاربردی مطالعه شوند.

گروه آموزشی ما برای جلوگیری از اتلاف وقت شما برای یافتن مباحث کلیدی، پکیجی را آماده کرده است که حاوی چکیده ضوابط آزمون طراحی نظام‌مهندسی معماری است و شما با اطمینان خاطر می‌توانید در جلسه آزمون با ذکر منابع به آن استناد کنید.

علاوه بر موارد فوق گروه کارشناسی ما، ورکشاپ های آموزشی را چند روز قبل از شروع آزمون در شهر شما برگزار می‌کنند که می‌توانید در آن صحت اطلاعات خود را بررسی کرده و درنهایت نواقص طراحی خود را رفع نمایید.

الف) حل تمرینات و نمونه سؤالات آزمون طراحی معماری در ادوار گذشته

یکی دیگر از راه‌های کسب قبولی در آزمون طراحی معماری نظام‌مهندسی، حل تمرینات سال‌های گذشته و شرکت در آزمون‌های آزمایشی است. با حل آزمون به‌راحتی می‌توانید به نقاط ضعف و قوتتان تسلط پیداکرده و کیفیت ترسیمات خود را بهتر کنید.

بر این اساس ادیب پژوهان چندین هفته قبل از شروع آزمون نهایی، آزمون‌های آزمایشی را برگزار می‌کند که تمام این جوانب را مدنظر قرار داده و شباهت زیادی با سؤالات آزمون اصلی دارد. با مراجعه به لینک سؤالات آزمون می‌توانید نمونه سؤالات آزمون‌های سال‌های گذشته را دانلود کنید.

ب) لوازم موردنیاز جهت ترسیمات آزمون طراحی

بعضاً سؤالات آزمون به نحوی طراحی می‌شود که در جلسه نیاز است به اطلاعات کتاب رجوع و رفع ابهام شود. گروه آموزشی ما برای تسریع در ترسیم بخش‌هایی از نقشه، (با رعایت ضوابط و استانداردهای سازمان مقررات ملی ساختمان) شابلونی را برای شما آماده کرده است که به‌راحتی می‌توانید قسمت‌هایی مانند راه‌پله، رمپ و موارد مهم و زمان‌بر را به‌وسیله آن ترسیم کنید.

توجه داشته باشید که حتماً چندین بار قبل از شروع آزمون از شابلون استفاده کنید و ابعاد قسمت‌های مختلف آن را اندازه‌گیری کرده و به یاد داشته باشید. به همراه داشتن کلیه لوازم ترسیمی مانند آنچه که در تصویر آمده (گونیا، خط کش، اشل، پرگار، اتود 3/0 و 5/0، مدادپاک‌کن، ماشین‌حساب، برگه چک نویس، منگنه) به همراه موارد زیر الزامیست:

  • مباحث آزمون طراحی معماری
  • چکیده ضوابط طراحی و استانداردها
  • چک‌لیست آزمون
  • کتاب دیتیل اجرایی
وسایل ترسیمی مورد نیاز جهت آزمون طراحی معماری

3. گام ‌به‌گام با نکات مهم آزمون طراحی معماری نظام‌مهندسی

با توجه به توضیحات داده‌شده تا این بخش، برای آزمون آماده‌شده‌اید، حال شرایط و عملکرد شما را در جلسه آزمون مورد ارزیابی قرار می دهیم.

گام اول، بررسی صورت سؤال

آنالیز صورت سؤال و بررسی موارد خواسته‌شده مهم‌ترین مرحله در شروع آزمون است. شما باید بسیار هوشیارانه ریز جزئیات صورت سؤال را تحلیل و سپس یادداشت‌برداری کنید و یا خیلی سریع برای جلوگیری از اتلاف وقت اسکیس بزنید.

در نظر گرفتن جوانب مختلف طراحی از جانمایی پارکینگ و طراحی سازه گرفته تا دسترسی‌ها و ابعاد فضا در طبقات، محل قرارگیری نورگیرها و … به‌طور هم‌زمان الزامی است. هر خطا و اشتباهی در این بخش می‌تواند کل طراحی را به چالش کشیده و موجب رد ترسیمات شما شود؛ بنابراین دقت شرط اول در اولین گام در شروع جلسه آزمون است.

تذکر جهت قبولی در آزمون طراحی معماری رعایت موارد زیر الزامیست:

  • انجام کلیه موارد خواسته‌شده در سؤال
  • جانمای درست نظام سازه‌ای
  • رعایت سرگیری‌ و پیشروی‌ها
  • و …

گام دوم، مدیریت زمان

زمان بندی مراحل ترسیمی در آزمون طراحی نظام مهندسی معماری

مدت‌زمان برگزاری آزمون طراحی معماری نظام‌مهندسی 8 ساعت است که مدیریت زمان و انجام کلیه خواسته‌های سؤال در زمان مشخص‌شده بسیار حائز اهمیت است. توجه داشته باشید قبل از شروع آزمون باید تمرینات خود را با برنامه زمان‌بندی انجام دهید و نسبت به عملکرد خود در هر بخش و زمان موردنیاز آن آگاهی داشته باشید.

در جلسه آزمون نیز به همراه داشتن چک‌لیست نهایی ادیب پژوهان به شما کمک می‌کند تا صحت آیتم‌های موردنیاز در هر صفحه را با استفاده از چک‌لیست بررسی کنید و به دنبال پیدا کردن نقص در طراحی خود دچار اتلاف وقت نشوید.

گام سوم، کیفیت ترسیم

ترسیمات آزمون طراحی به‌وسیله دست انجام می‌شود، بنابراین رعایت اصول و ضوابط ترسیمی یکی از چند مورد مذکور است که می‌تواند در قبولی شما تأثیرگذار باشد.

به همراه داشتن یک نقشه کامل به‌عنوان نمونه، چک‌لیست آزمون طراحی نظام‌مهندسی معماری و شابلون استاندارد در این امر بسیار کمک‌کننده خواهد بود.

4. نحوه تصحیح آزمون طراحی معماری نظام‌مهندسی

آزمون طراحی معماری شامل دو سؤال است:

سؤال اول: مطابق ضوابط سازمان، طراحی ساختمان مسکونی ۳ یا ۴ طبقه (مختص مهندسین دارای پروانه پایه 3)

سؤال دوم: عناصر جزئیات و دیتیل اجرایی و یا ترسیم سقف شیب‌دار

هر قسمت از سؤالات فوق دارای امتیازات مخصوص به خود است. ترسیم پلان زیرزمین، طبقه همکف، اول و دوم و یا پلان تیپ طبقات. کلیه ترسیمات انجام‌شده در هر طبقه از ریزنمراتی تشکیل‌شده که مجموعاً 10 یا 11 امتیاز آزمون را به خود اختصاص می‌دهند.

به‌عنوان‌مثال در طبقه زیرزمین ستون گذاری، دسترسی‌ها، جانمایی پارک خودرو، ضوابط حریق، جانمایی راه‌پله، نورگیری، دسترسی‌ها و موارد بسیاری وجود دارد که در رعایت اصول طراحی آن منجر به کسب امتیاز کامل در آن طبقه خواهد شد.

مطابق نمونه سؤالات آزمون‌های پیشین، سؤال دوم شامل دیتیل و یا ترسیم سقف شیب‌داراست و معمولاً از شما خواسته می‌شود که جزئیات یک قسمت را در یک سازه خاص ترسیم کنید و یا یک وال سکشن از یک بخش از ساختمان که دارای جزئیات اجرایی بیشتری است را ترسیم کنید و برای ترسیم دقیق، باید به چند منبع عناصر جزئیات و یا مباحث رجوع کنید.

درنهایت، انجام کلیه موارد گفته‌شده در صورت سؤال طبق اصول و ضوابط سازمان مقررات ملی الزامیست در این صورت می‌توانید به کسب نمره قبولی امیدوار باشید. نتایج آزمون رشته معماري طراحی به دلیل تصحیح برگه‌ها به‌صورت دستی در برخی از آزمون‌ها دیرتر اعلام خواهد شد که اخبار مربوط به آن توسط گروه کارشناسی ما به اطلاع شما خواهد رسید.

همچنین شما می‌توانید پس از آزمون، برای دسترسی به پاسخنامه طراحی معماری با گروه آموزشی ما همراه باشید تا در ساعات اولیه بتوانید پاسخ درست آزمون را مشاهده کنید.